Op zaterdag 24 september werd voor de elfde keer de landelijke burendag gehouden. De burendag is een initiatief van het Oranje Fonds en Douwe Egberts. Dit jaar deed ook de stichting Molenpark in Erp mee. Samen met leden van de archeologische werkgroep van Heemkundekring Erthepe en met hulp van Justin Kuijpers (minigraafwerk) uit Keldonk is de fundering van molen ‘De Nijverheid’ opnieuw blootgelegd.
De fundering van de molen werd een paar jaar geleden bij de sloop van het mengvoederbedrijf Sondag-De Heus gevonden. Hij bleek nog onder de toegangsweg van het bedrijf te liggen. De fundering is het laatste restant van een van de mooiste molens die Erp bezat. In 1897 kreeg Arnoldus Jochyms vergunning om aan de Cruijgenstraat een graanmolen te bouwen. Om in bewoond gebied voldoende wind te kunnen vangen koos hij voor een hoge stellingmolen. Tot 1948 bemaalden achtereenvolgens Cornelis Kruijssen en Adrianus van Grinsven de molen. Daarna kocht Jo Sondag het noodlijdende bedrijf. Hij wist de maalderij mede dankzij de schaalvergroting in de veeteelt in korte tijd uit te bouwen tot een groot mengvoederbedrijf. De oude molen is in 1959 ontmanteld. Na de sloop van Sondag-De Heus in 2012 verdween de fundering weer onder het zand.
Het is de bedoeling de fundering in het Molenpark zichtbaar te houden en geschikt te maken tot een plek waar het goed toeven is. Niet alleen voor de buurt, maar voor alle Erpenaren en bezoekers van het park. De resten van de fundering worden in dit najaar opgemetseld tot zithoogte. Midden in de ronde fundering komt dankzij de medewerking van de familie Sondag een molensteen uit De Nijverheid terug. Elders in het park ook nog de windvaan die sinds 1960 op de fabriek van Sondag stond te pronken. Als alles gereed is, heeft Erp een mooi stukje erfgoed terug. In een park dat naar de voormalige molen genoemd is.
De vrijwilligers die samen het klusje klaarden (foto Henk van den Wassenberg).
De fundering is weer zichtbaar (foto Henk van den Wassenberg).