Op 24 september 1944 werd Erthepe officieel bevrijd. Maar de oorlog was toen nog niet voorbij. De meeste dodelijke slachtoffers onder de inwoners van de gemeente Erp vielen daarna! In Keldonk werden 5 burgers gedood door Duitse vergeldingswapens (V1 en V2). In Erp verloren daags na de bevrijding twee inwoners het leven bij een mijnontploffing. De burgemeester van Erp, Herman Verheijen kwam in maart 1945 in concentratiekamp Buchenwald om door ontberingen. Allemaal gebeurtenissen die zijn opgenomen in de wandel- en fietsroutes die Heemkundekring Erthepe samen met de stichting Cornelius van Boerdonk heeft opgezet. Op zondag 29 september a.s. kunt u tussen 10.00 en 17.00 uur op drie plaatsen terecht om die routes gratis op te halen en te volgen: het Raadhuis in Erp, Den Hazenpot in Boerdonk en molen De Hoop in Keldonk.
Het bijzondere aan de routes langs plaatsen van herinnering aan WO2 is, dat ze ook via een app op een mobiel te volgen zijn. Daar staat een uitgebreidere beschrijving dan op de papieren routes en zijn enkele beelden toegevoegd. In elk kerkdorp zijn ook (lokale) sporen uit de oorlog te zien. Voorwerpen en documenten die Erthepe in de loop der tijd ontvangen heeft of in bruikleen heeft gekregen. In het Raadhuis in Erp liggen documenten van en over Hermanus Verheijen, in Simeonshof staat een vitrinekast in de aankomsthal. In Boerdonk zijn voorwerpen tentoongesteld in een vitrine in de bibliotheek en in Keldonk in molen De Hoop. Misschien hebt u zelf nog documenten of voorwerpen uit WO2 die u aan de heemkundekring wilt schenken of in bruikleen wilt geven. Neem dan contact op met secretariaat@erthepe.nl.
In molen De Hoop ligt de doorboorde Brodie helm MKII, zeer waarschijnlijk afkomstig van een op 23-9-1944 in het Hool gesneuvelde Brit.